De Chinese – Nederlandse mama (deel 3)

Vandaag ben ik in gesprek met Elsa. Elsa is getrouwd met Marcel en samen hebben ze een zoon genaamd Ken. Ken is 9 jaar oud. Elsa en Marcel wonen in Beijing. Ze hebben elkaar ontmoet toen Elsa in Groningen studeerde. Ik heb Elsa gevraagd voor een interview omdat het me interessant lijkt te spreken met iemand die beide werelden kent. De Chinese en de Nederlanse cultuur. Elsa is namelijk Chinees maar heeft 10 jaar in Nederland gewoond.

Marcel en Elsa woonde in Alkmaar maar toen Ken 2 jaar was zijn ze verhuisd naar Beijing. Elsa is verantwoordelijk voor de marketing van 2 universiteiten. Marcel is journalist.

Wie zorgt er voor Ken?

Elsa en Marcel zorgen samen met de ouders van Elsa voor Ken. Ze helpen erg veel en dat is fijn en makkelijk. Wel blijven ze in hun eigen huis. Ze wonen namelijk maar een paar appartementen bij elkaar vandaan. Ken zijn oma vindt het leuk om te koken en sinds Marcel en Elsa terug zijn in China maakt ze van alles zelf voor Ken. Sapjes, maaltijden met verse groente. Alles eigenlijk. De gezondheidshype heeft ook hier toegeslagen.

De Chinese - Nederlandse mama

Ken gaat om 21:00 uur s’avonds naar bed. Om kwart over 6 wordt hij weer wakker. Hij slaapt niet op school. Elsa zelf slaapt ook niet op haar werk. In de grotere steden van China als Beijing, Shanghai en Guangzhou komen de mensen niet genoeg aan hun slaap. Elsa voelt ook meer druk, meer dan toen ze nog in Nederland woonde.

De Chinese – Nederlandse mama

Elsa werkt 5 tot 6 dagen in de week. Het is erg fijn dat in Nederland de mogelijkheid er is om parttime te werken vertelt Elsa. Zo kan je toch meer tijd met je kind doorbrengen. Elsa zou dat ook wel graag willen. In China is parttime werken geen optie.

Ken volgt geen extra lessen. Het is ook niet nodig. Hij heeft namelijk ook nog de optie om later in Nederland te gaan studeren. Hij heeft daarom geen extra lessen nodig om toegelaten te worden op de universiteit in China. Wel volgt Ken Piano lessen. Daar ligt zijn interesse en Elsa en Marcel vinden het veel belangrijker om die skill te ontwikkelen. Ken speelt graag en maakt ook zijn eigen muziek. Hij heeft zelfs al een eigen nummer geschreven: rabbit jumping.

Ik vind het interessant om te horen dat Ken geen extra lessen volgt omdat hij het niet nodig heeft. Het geeft bij mij het inzicht dat kinderen in China het ook echt nodig hebben om toegelaten te worden tot de universiteit. Ik dacht dat het voortkwam uit prestatie gerichtheid.

Ik vraag haar of ze nog dingen anders is gaan doen? Hier in China zie je de dat mama’s hun baby vast houden tot ze in slaap gevallen zijn. Een mama hier zal zijn of haar baby niet snel alleen in slaap laten vallen. Ze laten de baby ook niet alleen slapen. Dat heb ik wel altijd anders gedaan vertelt Elsa.

Marcel en Elsa zijn een modern gezin die alles goed geregeld hebben. Boodschappen worden online bestelt. Beide werken fulltime. Ken is veel bij zijn opa en oma maar heeft het naar zijn zin in het leven en dat is toch waar het omdraait.

Liefs Jenny

p.s vind je het leuk om meer te lezen over China? Schrijf je dan in op mijn blog.

 

 

Meer recepten

Hummus en Walnoot – Paprika dip

Bij de Turkse rode linzensoep horen natuurlijke ook lekkere smeersels. Optimaal genieten als je het zelf maakt. Mijn vriendin Didem maakt ook wel meer om het in te vriezen.   Mijn favoriet was altijd hummus maar deze walnoot – paprika dip heeft iemand van zijn stoel geschopt 😉 Paprikapuree Je hebt

Rode linzensoep

Een heerlijke Turkse rode linzensoep die overal in Turkije weer anders wordt bereidt. Dit is de variant zoals ik hem van mijn vriendin Didem leerde toen we nog in China woonde. Erg lekker en zeker in combinatie met het citroensap erg verrassend. Rode linzen Bij de Ekoplaza koop je rode

Kikkererwten salade met watermeloen

Kikkererwten salade met watermeloen Klinkt misschien als een vreemde combinatie, een kikkererwten salade met watermeloen. Het is echter een heerlijke frisse zomersalade. Door de combinatie van de watermeloen en citroensap krijgt deze salade een frisse bite. Ik neem deze salade ook graag mee voor onderweg. Omdat er geen vlees of