Koen vertelt over het werken in China

Hoe is het nu om te werken in China? Ondertussen werk ik hier namelijk alweer ruim 4 maanden (bij Great Wall Motors) en mijn beeld begint een beetje compleet te raken. Tot nu toe bevalt het me erg goed. Als ik terug kijk op de eerste 10 jaar van mijn carrière dan is dat gekkenwerk geweest. In Europa ligt de standaard erg hoog. Het moet voor de beste prijs, beste performance en de hoogste kwaliteit. In mijn functie als engineer stond ik altijd midden in het vuur en heb ik altijd geprobeerd iedereen tevreden te houden. Niet altijd even leuk, wel super uitdagend en heel veel van geleerd.

Processen en procedures

Hier liggen de verwachtingen anders en neemt iedereen redelijk goed zijn verantwoordelijkheid waardoor ik meer focus heb op alleen de techniek. De medewerkers werken veel meer volgens de voorgeschreven procedures. Het gaat allemaal niet zo snel als dat ik gewend ben maar er zijn ook lang niet zoveel deadlines. In Europa zijn er bijvoorbeeld wel 8 projectfases voordat een auto in productie gaat, hier maar 3. Dat scheelt een hoop tijd en werk.

Ik heb nog steeds de gewoonte meteen te beginnen met een planning. In China werkt dat niet zo. De cultuur hier is reactief. De Chinese mensen leven in het hier en nu en zijn een stuk minder bezig met morgen of volgende week. Dit zie je ook terug op de werkvloer.

Ook groot verschil is dat in China alles is gebaseerd is  harmonie. Die zie je ook terug in het conflict van Trumpf met Noord Korea waar China een voorzichtigere aanpak wenst als wat de USA liever zou doen. Zo werken de afdelingen hier ook met elkaar samen. Aan het einde van de vergadering word je gevraagd of je ergens problemen mee hebt, zo ja dan moet je dat even aangeven. Zeg je niets, dan betekend dat dat de gevolgen van het besluit in de vergadering later ook gezamenlijk gedragen gaan worden.

Er zijn dan ook geen harde afspraken tussen de afdelingen met harde eisen. Als er problemen zijn word iedereen geacht een bijdrage te doen aan het oplossen van het probleem. Waar ik meer gewend ben dat je een verantwoordelijke aanwijs en hem vraagt wanneer het opgelost is, rommelen we hier nog even verder en zien we wel hoe en wanneer het loopt ?.

Er wordt hier veel gecontroleerd op de processen, alle acties moeten netjes langs alle procedures lopen. Zijn alle regeltjes netjes opgevolgd, zeg maar. Ik kijk meer naar de kwaliteit van het geleverde werk en de risico’s.

Van leverancier naar fabrikant

Voor mij is het erg leuk om in een hele nieuwe keuken te kijken, de keuken is ook een stuk groter. Dit komt omdat ik nu bij een autofabrikant werk en hiervoor bij de leverancier. Daarnaast spreek ik veel expats. We eten samen in de kantine en ook in de community komen we elkaar regelmatig tegen. Hierdoor hoor ik waar iedereen mee bezig is. Ik zie nu veel meer van de hele voertuig ontwikkeling. Hoe de huidige generatie word ontwikkeld maar ook wat er voor de toekomst aan zit te komen. Ik heb altijd de behoefte om ver vooruit te kijken en aan lange termijn ontwikkelingen te werken. Daar doe ik nu voldoende inspiratie voor op.

Groeten Koen

Meer recepten

Hummus en Walnoot – Paprika dip

Bij de Turkse rode linzensoep horen natuurlijke ook lekkere smeersels. Optimaal genieten als je het zelf maakt. Mijn vriendin Didem maakt ook wel meer om het in te vriezen.   Mijn favoriet was altijd hummus maar deze walnoot – paprika dip heeft iemand van zijn stoel geschopt 😉 Paprikapuree Je hebt

Rode linzensoep

Een heerlijke Turkse rode linzensoep die overal in Turkije weer anders wordt bereidt. Dit is de variant zoals ik hem van mijn vriendin Didem leerde toen we nog in China woonde. Erg lekker en zeker in combinatie met het citroensap erg verrassend. Rode linzen Bij de Ekoplaza koop je rode

Kikkererwten salade met watermeloen

Kikkererwten salade met watermeloen Klinkt misschien als een vreemde combinatie, een kikkererwten salade met watermeloen. Het is echter een heerlijke frisse zomersalade. Door de combinatie van de watermeloen en citroensap krijgt deze salade een frisse bite. Ik neem deze salade ook graag mee voor onderweg. Omdat er geen vlees of