Ik ontwerp websites voor eigenwijze hulpverleners

Koen verteld….werken in China

Het sollicitatiegesprek

Wat een gekkenhuis, dat is hoe ik terug kijk op de laatste 2 maanden. In het begin leek het nog een grap, of ik in China wil komen werken? Na eerst een telefonisch gesprek werd het serieus en zo zat ik in het vliegtuig voor een sollicitatiegesprek. Ik lande op Schiphol vanaf een dienstreis en stapte zo weer in het volgende vliegtuig naar Beijing. Het sollicitatiegesprek was positief van 2 kanten. Ik had nooit verwacht dat het zo’n groot en indrukwekkend bedrijf zou zijn en ook de auto’s die ze maken (Great Wall Motors en HAVAL) spreken me aan.

Toen stapte we over van de sneltrein naar de TGV. Ik moest 1 december beginnen. Het was al eind oktober dus dat was voor ons onmogelijk en wij dachten aan februari. Er bleek totaal geen ruimte te zijn om te onderhandelen en met moeite kwamen we op 15 december uit.

Dit zette de boel erg op scherp, er moest zo gigantisch veel geregeld worden. Voor een normale verhuizing reken je al meer tijd als deze emigratie naar China.

Door medewerking van heel veel mensen waarvoor wij super dankbaar zijn maar voornamelijk door de super inzet van Jenny zaten we vorige week in het vliegtuig en was 90% geregeld.Ik had in ieder geval de belangrijke documenten voor mijn werkvisum geregeld. Alleen om dat allemaal te verkrijgen kan ik al een blog schrijven ?!

Medische test

Vorige week vrijdag ben ik naar het ziekenhuis geweest voor een medische test. Eerst met Jenny ingecheckt in een ander hotel en daarna door naar de hoofdstad van de provincie Hebei. Hier zit het ziekenhuis  voor alle testen. Het was me totaal onduidelijk wat er ging gebeuren maar na de aanmelding bij de balie en het afgeven van mijn paspoort gaat de band draaien. Ik word van kamer naar kamer gestuurd met als eerste een bloedafname. Het is inmiddels half 12 en ik heb nog steeds niets gegeten. 2 buisjes bloed afgeleverd en mijn bloeddruk moet ook gemeten worden. Ik voelde me niet goed worden en ga bijna van mijn stokkie. M’n bloeddruk word meerdere keren te laag bevonden. Collega’s maakte zich erg zorgen en ik gaf aan dat het wel lekker zou zijn als ik kan eten en drinken. Dat begrepen ze en van de dokter moet ik warm water drinken. Mijn collega komt in eens met een tas vol lekkers aanlopen. Na het eten voel ik me beter. Vele controles later kan ik je nog niet vertellen wat maar vandaag kreeg ik te horen dat alles goed is. Dat betekend dat mijn werkvisum aangevraagd kan worden.

Werken in China

Op zaterdag zijn we verhuisd, zondag geshopt en maandag was mijn eerste werkdag. Ik moest om 7.10 klaar staan en instappen in auto met kenteken 93103. Prima!

Maandag om 6:55 schrik ik wakker, Jayson huilt. Shit ik heb net de wekker uitgedrukt! Dat op mijn eerste werkdag in China Jenny help! Ik trek snel m’n kleren aan en precies om 7:10 sta ik klaar. Zoeken naar het kenteken blijf ik maar kijken. Er komen steeds minder auto’s. Ik heb nog geen Chinees telefoonnummer dus ik ben niet te bereiken. Ik ga denk niet werken in China 😉 7:50 sta ik er nog en toet toet daar komt iemand van personeelszaken me ophalen. De auto was stuk zegt hij, ja natuurlijk mooi verhaal denk ik.

Aangekomen word ik voorgesteld op de afdeling. De afdeling is eigenlijk een bedrijf op zich. Dit bedrijf is de research en development (R&D) van de verbrandingsmotoren. Binnen dit bedrijf werk ik in het Turbocharger team. Een van de engineers is mijn vertaler. Hij zit de hele dag naast me en helpt me in vergaderingen, vertaalt documenten en als we ergens naartoe gaan om iets te regelen helpt hij me. In het team word relatief goed Engels gesproken dus dat is super. Verder helpt iedereen me met van alles en nog wat. In China word nog meer via webshops gekocht als bij ons en mijn collega’s bestellen dingen die we nodig hebben, dit word op het werk afgeleverd.

De bus

Ondertussen ben ik erachter dat ik om 7:10 de GWM bus kan pakken welke de expats op het werk afzet. In de bus hoor ik de ervaringen van andere expats. Bij aankomst op het werk klok je in door met je gezicht voor de camera te gaan staan, super high tech! Daarna is er een team meeting. Dit is stipt om 7:50 en iedereen staat dan netjes per team in de rij. Een iemand van het team is aan de beurt om voor te lezen uit een Engels boek. Dit doen ze om Engels te leren. Hierna verteld iedereen een voor een wat hij gisteren gedaan heeft. Alles is het Chinees dus ik stond er dinsdag een beetje voor jan l*l bij. Ik dacht als dit toch 3 jaar de bedoeling is……maar woensdag kreeg ik al te horen dat ik ‘dismissed’ was.

Onder de middag gaan we elke dag naar de Chinees ?. Er is een aparte kantine voor management en expats. M’n Chinese collega’s maken er slim gebruik van en gaan met mij als gast mee.

Om 5 uur kunnen we weer gaan en brengt de bus ons veilig thuis. Jenny weet al precies hoe laat ik thuis komt en liep me vanavond tegemoet met Jayson. We zijn meteen een openbare bus ingestapt naar het winkelcentrum.

Jenny bedankt dat ik even een gastblog mocht doen ?. Mocht er behoefte zijn en ik nog wat meemaak dan zien jullie me hier misschien nog wel eens terug.

再见。

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

7 reacties op “Koen verteld….werken in China”

Ja ja, lees het al! Jullie al goed uitrusten…. Je maakt zo te lezen ook onwijs lange dagen als je zover moet bussen naar je werk. Succes alle drie!!! Enne, nog een gezellige Kerst toegewenst van ons hier. ??

Hey Ger,

Het grappige is dat het werk 3 km van ons appartement af is. Het duurt gewoon lang omdat het druk is op de weg en hij zet ons als laatste af. Als de smog minder is ga ik fietsen!
Jullie ook fijne feestdagen!

Groeten Koen

hoi hoi leuk om te lezen nu zijn we toch een beetje op de hoogte van jullie doen en laten veel sucses en tot de volgende keer groetjes van ons

Heey Koen, Fijn dat alles medisch gezien OK is! Hopelijk hadden jullie fijne kerstdagen. Zal best dubbel en vreemd zijn geweest. En ook mooi kan ik me voorstellen: jullie jonge gezinnetje op avontuur. Pas goed op jezelf en de rest en veel succes daar. Tot later xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Scandinavisch interieur

Scandinavië kent s’winters minder lichturen dan Nederland. De nachten zijn koud en lang. Om toch een fijn gevoel te behouden in je huis kiezen de

Kinderkamer vliegtuig

Muursticker vliegtuig Yeah ik heb een te gek, gave nieuwe muursticker gemaakt 💃🎉🎊. Een musthave voor op de kinderkamer. Welke kind is er nu niet

Kinderkamer unicorn

De leukste unicorn kinderkamer Waar zie je de unicorn niet? Ook in China is hij hip. Van sloffen, een huispak, potloden, pennen, posters en zo kan ik nog

Kinderkamer auto

De leukste auto kinderkamer Iedere maand maak ik een moodboard en schrijf ik een artikel over interieurstyling. Deze maand heb ik ervoor gekozen om een